måndag 26 mars 2012

På flykt från Austin

SXSW blev för mycket så jag rymde. Till Aspen Colorado.
Frisk luft och skidåkning var precis vad jag behövde, hjälpte lite mot hemlängtan också.
Är väl fullt normalt att bota hemlängtan till Stockholm med att åka till Rocky Mountains i Colorado?

Fantastisk skidåkning trots att det varit lite för varmt och mindre snö än dem haft på 50 år. Vilket här betyder ca 80 cm i byn! Och som Europé är det  inga problem att köra i "vårsnö"
Det hade varit roligt att få lite mer av det ökända champagnepudret men fick lite igår och idag då det blivit lite kallare. Och bergen är stora så man behöver inte trängas varken i dem lätta backarna eller i favoriterna  the double black diamonds. För er som inte är så insatta i skidåkar världen betyder detta nästan alltid opistat och det kan mycket ofta vara mitt i skogen (även om det är markerat som en pist). Och många förstår säkert att det är sunt att akta sig för träden, själv lär jag mig den hårda vägen.... Inte att rekommendera....


Inte ramlat - lovar bara lössnö som "stänkt"

 Och i brist på champagnepuder kan man alltid åka vanligt puder och sen ta champagnen på afterskin.

Aspen är en lyxort som många kändisar åker till men håller man sig bara lite utanför sjävla centrum så har folk inte längre pälsar på sig utan skidjackor - känns mer uppfriskande. Priserna är dock inte lika uppfriskande, detta är en plats där det tenderar att vara dyrare än i Stockholm....

Träffade en hel del roligt folk. Det hjälpte till att det var St Patricks day när jag anlände, det firas stort i USA och så även i Aspen, gjorde första intrycket lite mindre snobbigt än det är.
Lyckades dock med döddssynden att kalla en Nya zeeländsk tjej för Australiensare,  onda ögat fick jag.... men hon trodde jag var engelska så vi kom snabbt överens om att vi var kvitt....

En annan sak gick in i ett café i backen och såg detta i taket
En massa delstatsflaggor- Men var är "The lone Star???" Texas delstatsflagga? är det ok att den inte är med eller diskriminering.
Kanske borde bli mer orolig över att jag faktiskt tänkte på att den inte var med.... Har jag blivit Texicaniserad?

måndag 19 mars 2012

SXSW

SXSW (South by South West)
Så var den här (eller nu precis passerad) festivalen/mässan som alla pratar så fort du sätter din fot i Austin.
Världens största musik och filmfestival. Stort roligt men....
2000 band är listade på de officiella scenerna/eventen under 9 dagar. Till detta ska det läggas till ett par hundra band som spelar på barer som inte är officiella SXSWscener. Och alla företag passar på att ha stora event.
Ja man behövde inte ha tråkigt iallafall. Men staden förvandlas tilll en cirkus. normalt är det bara en del av East 6th street som är en cirkus med lite för överförfriskade studenter och liveband som spelar (samtidigt) på uteserveringarna brevid varandra. Under SXSW är halva stan avstängd och självklart är gatan jag bor på mer eller mindre avstängd under festivalen.
Så mina intryck:
1. BILKÖER - motorvägarna är som parkeringsplatser.
2. Ingen sömn, helt ok med ett liveband då och då men när 5 spelar samtidigt på uteserveringar som ligger ca 20m ifrån varandra blir det mest ett oväsen. Framförallt som dem försöker överrösta varandra så innan kl. 02 var det inte dirket ide att gå och lägga sig.
3. Fulla människor överallt hela tiden. Blir inte bättre av att det är spring brake samtidigt så att alla universitets/collegestudenter kan festa dygnet runt .
4. Rörigt. Så många band som spelar att det är omöjligt att fundera ut om det är något speciellt man faktiskt vill se.
5. När man väl bestämt sig vart man vill gå är det långa köer, höga inträden och bandet visar sig vara kasst
6. Bilolyckor... för många onyktra som är ute och kör.

För att beskriva precis hur galet det är kan jag berätta följande. En kollega till mig har en dotter som jobbar som bartender vilket även hennes sambo gör. Under SXSW jobbar dem förvisso från 11-02 varje dag i nära 2 veckor. Under denna tid får dem så mycket dricks att det räckte till handpenningen på ett hus....

Så nej kan väl säga att jag inte är nåt större fan av SXSW det var kul i ett par dagar men 9 dagar?

Men det hade sina ljuspunkter. Alla är hela tiden ute så det är lätt att hitta folk att hänga med. En del band var riktigt bra. Var på ett "svenskt" event som var fantastiskt. Det orndars av Svenska handelskammaren i Texas och ca 5 band spelade, alla utom ett svenska. God mat, trevlig terass en kväll när temperaturen höll sig över 25 grader. Många roliga människor, både svenska och andra. Och banden jodå dem var ok, ett var jättebra- det amerikanska....
 
SXSW det bättre eventet





Många armband blev det men inte lika fina















En annan sak. Jag är ju tråkigt svensk och tycker att det lite onödigt att dricka alkohol och köra bil... jag tycker det är ok om någon tar en öl och sen kör. Men 2 flaskor vin först sen köra? Behöver jag säga att jag under festivalen låter bilen stå på kvällarna även när jag är nykter känns som det finns flerar saker än "ice on Bridge" att  oroa sig för.

torsdag 8 mars 2012

Bara i Texas


Misströsta inte det ligger 4 skivor grillad biff under korven också- Du blir nog mätt
Detta ovan är en liten tallrik grillat kött på det kända Salt Lick. Dem grillar över vedeldade grillar som är ca 2m i diameter. Det vanligaste är att man äter deras buffe (den dukas fram vid bordet så du behöver inte hämta själv och allt är nygrillat). Jag valde dock att ta den minsta grilltallrik dem har, då fick jag förvisso välja bort en köttsort....
Men fick flera skivor, biff, fläsk och korv. Alla mer eller mindre rökta och sedan grillade. Detta toppat med deras egen BBQ sås, deras variant av tabasco coh habanero dressing fanns också att tillgå. Till detta serverades potatismos, vitkål och bönor - ja och så bröd, pickles och lök för du kanske inte blir mätt! Och ja detta är den lilla tallriken.
Jag fick i mig nästan allt kött (inte all korv) är stolt, till detta åt jag endast vitkålen (som var riktigt god) - och jag har nog aldrig varit så mätt inte ens efter ett svenskt julbord.
7 timmar senare var jag fortfarande lika mätt... Kommer nog ta ett tag innan jag åker dit igen.

Men jag fick en annan idé när jag var där, ifall jag nu någonsin skulle råka få ett par cowboystövlar så har jag hittat ett användningsområde - mycket raffinerat av Salt Lick tycker jag.

Kanske skulle skaffa mig ett par boots ändå, nu när jag har insett användningsområdet för dem?
 Senare på kvällen var vi och drack öl.... Inte helt smart med tanke på hur mätt jag fortfarande var eller så var det precis det som var smart, blev inte för många öl.
Under förra veckans besök prövade jag fler amerikansk Ales och IPAs än på länge. dem flesta från Texas. OCh när en bar har nedanstående sortiment, så kan alla hitta en öl dem tycker om - 83 olika fatöl!!!

Fat sortimentet (eller delar av det) på The Ginger man i Austin
 Finns en annan trevlig sak med dessa öl. I Stockholm är normalt dessa öl dyra, här betalade vi för dem riktiga dyrgriparna 6 USD, men oftast mindre. Lokala varianter gick ofta på runt 4 USD. Och då ska det tilläggas att bartendrarna har tröjor där det står " To order a small beer should be a fellony".... Bara i Texas

måndag 5 mars 2012

Baseball och hårdrock eller hur var det nu?

Hallå!
Har haft besök från Stockholm i en vecka och därmed inte bloggat. Men sett desto mer av staden med omnejd.
Vi passade på att gå på den amerikanska sport som det är säsong för nu så nej inte amerikansk fotboll utan Baseboll.

Det påstås vara den näst största sporten här i Austin men det var ganska glest på läktarna så jag tvivlar, å andrasidan var det en match en vardagkväll och det kan vara anledningen till den lite glesa publiken. Är dessutom en stor arena där alla satt utspridda. Men lite liv var det allt. Inte under nationalsången som ingen verkar kunna, men det vet såklart arrangörerna så under resultattavlan och jumbotronen så visas texten - Äkta karaoke alltså.
Därefter var vi på väg att sätta oss igen men då kommer låt nummer två; den som alla dessutom sjunger med i. Jo även till denna fanns textning tillgänglig, men efter ett par events har jag lärt mig att denna sång är mycket viktigare än nationalsången i denna del av landet:
"The Eyes of Texas are upon you,
All the live long day.
The Eyes of Texas are upon you,
You can not get away.
Do not think you can escape them
At night or early in the morn-
The Eyes of Texas are upon you
'Till Gabriel blows his horn. "
Till låten hålls handen/händerna upp och visar ett tecken. Själv känner jag igen det som det tecken hårdrockare brukar vifta med, här påstår man att det är hornen på en ko! (universitetslaget heter Texas Longhorns) - vem hade trott det, att hårdrockarna skulle använda kohorn som sin symbol?!?!? eller vem var först?
Bilden förvisso snodd från en fotbollsmatch men tecknet är detsamma!
Annars var baseboll en märklig sport att titta på. Har förvisso prövat att spela själv och har hyfsad koll på reglerna. Men oj så segt det kan vara. Inget lag fick poäng förrän i 7e  innings (man spelar 9). Innan dess var de flesta innings bestående av 3 raka brända spelare, sällan någon ens träffade bollen och gjorde dem det blev det en lång hög boll som direkt togs som lyra. För att inte bli allt för slö av att sitta och titta på detta har arrangörerna lagt till en 7th inning stretch. Jajjemän innan 7th inning startar får publiken ställa sig up och stretcha! - var välbehövligt.
I övrigt ett ganska trevligt event och Texas Longhorns slog Houston Babtists med 2-0 (båda poängen tagna i samma omgång). Ska dock inte vara allt för kritisk då det visade vara sig den mest påäng fattiga matchen under säsongen. Så ska nog ge det en chans till.

Matchen Texas- Houston, at Disch-Falk Field