onsdag 25 januari 2012

Oväder

Trött... Det har varit oväder inatt och som jag sagt förut när allt är större här tillochmed oväder!
Det har tydligen inte regnat så mycket på en gång på flera år, runt 7 inches -och nä jag har ingen aning om hur mycket det är utan att använda mig av konverteringshjälp, men ok det är ca 17,8 cm (tack google) och nej det är inte en felskrivning det har regnat 17.8cm inte mm.
Ett par tornardos har tydligen dragit förbi också men inte i Centrala Austin så det märkte aldrig jag. Åskan däremot höll mig vaken från kl. 02 inatt.
Tycker egentligen att det är ganska häftigt med åska men vissa knallar är så höljudda att man nära nog ramlar ur sängen och det är väl okej en gång, men inte i 5 timmar.

Imorse i bilen varnade dem för att vissa vägar kunde ha vattensamlingar/vara översvämmade och deras råd. Stanna och vänd kör inte igenom. Jo jag kan förstå att det inte är smart att köra ner och fastna i en vattenpöl djupare än bilens höjd. Men vänd om ?
Då dem inte specificerade vilka vägar det gällde känns det inte som en helt genomtänkt varning. De flesta vägar här är mångfiliga och med stora refuger emellan. Jag hade blivit lite lätt rädd om folk plötsligt började vända på motorvägen...

Till nåt helt annat. Var ute igår och tog en öl med några vänner och vi hamnade i en diskussion om varför jag absolut inte får betala. Jag vet att det är norm här att män betalar och kvinnor blir bjudna. Men när man umgås i större gäng där alla tjejer har bra jobb så blir det lite märkligt. Förvisso blir det billigt för mig men känns inte helt rätt. Jag har inga problem att betala min egen dryck. Å andra sidan tar dem otroligt illa upp om man själv betalar, det är rent av en förolämpning. Som tur är är det billigt här (4-5 USD för ett glas vin under happy hour). ¨Så jag får väl ta sedan där jag är. Och jag har iallafall talat om för dem att inte bli helt förvånade om dem inte får bjuda om dem nån gång besöker Skandinavien.

Nedan en bild på den "lilla" basket arenan jag besökte i lördags.

söndag 22 januari 2012

jazz och basket

Jazzklubben var helt ok, det var tydligen en av Austins äldsta jazzklubbar med spelningar varje dag.
Sen i fredags var jag på en konstert där det spelades Bach, Mozart and Bethowen delvis i jazzversioner. Framförallt pianisten var fantastisk.
Därefter var det häng på pharas en orientalisk restaurang väldigt trevligt men lite väl mycket rök från vattenpiporna kanske. Men god mat, hade vi vetat att vi skulle dit hade vi kanske tagit med nåt annat vin för det som fanns i affären mittemot var kanske ingen höjdare. Nu spelade det inte så stor roll eftersom jag körde och nä jag dricker inte vin innan jag kör men skrämmande många gör.... Annars är det ganska sympatiskt med matställen där man får ta med egen dryck.

Igår var jag på uppe på en basketboll match. Texas-Kansas (collegeligan). Var en spännande match trots att basketboll är ganska tråkigt att titta på. Men det var roligt att uppleva. Arenan är större än Hovet och det var fullsatt (Trots att laget spelat väldigt dåligt denna säsong). Skolbandet spelade och cheerleaders var såklart på plats. Och ljudet, trodde jag skulle bli döv vid nåt tillfälle - fantastiskt.
Och en hel del av supportrarna har istället för den orangea Texas longhorn tröjan, en orange skjorta med vita axlar och ja-cowboyhattar!
Cheerleaders har jag dock svårt att förstå värdet av. Det var 4 killar och fyra tjejer och killarna gjorde en hel del imponerande volter men tjejrna sprang mest runt med skyltar eller bara och vinkade. Att man tillochmed får stipendium för detta är inte helt lätt att förstå. Men jämfört med dem som  bara springer runt med pompoms dem dansade lite och viftade med sina pom poms men så var cheer leadertjejerna väldigt atletiska. Men varför finns dessa?  Är det för att basketboll och amerikansk fotboll är så tråkigt att det måste vara lättklädda tjejer i alla pauser?- det skulle kunna vara en förklaring.

Därefter var jag på en barrunda på gatan där jag bor, i dem nergångna villorna. Visade sig att flera av barerna är riktigt stora det syns bara inte från gatan. Träffade många från Eurocircleeventet och även en del amerikaner (hang arounds till europeerna) som alla frågar, Vad är mest konstigt med Texas? - ehh vågar man svara?

tisdag 17 januari 2012

Europeer

Puhhhh ännu en hektisk dag. Men har iallfall hunnit med ett träningspass och nu middag och sen ut på jazzklubb. Det blir nog första gången sen jag kom hit som jag medvetet går till en musikklubb, trots att det är det som Austin är absolut mest känt för.
Har självklart hört diverse band och trubadurer/sing and songwriters på diverse barer sen jag kom hit, dem är överallt, men har aldrig riktigt brytt mig om vem som spelar (och kvaliteten är högst varierande måste tilläggas).
Men jag träffade en hel del nya bekanta i lördags och några av dem föreslog en drink på en jazzklubb ikväll. Ska bli spännande och se om kvaliteten är bättre här.

I lördags var det stor Eurocircle fest. Dvs ett event för Europeer i Austin. Mycket välordnad fest och betydligt lättare att lära känna folk här en "vanlig kväll" på stan. Sen går det inte att komma ifrån att det är lättare att hitta gemensamma nämnare med andra europeer.
Det var såklart en del amerikaner på eventet också, mestadels makar/makor till andra europeer.

Men ett par amerikaner som jag aldrig förstod vad dem hade för koppling till Europa var också där. Pratade med en av dessa amerikaner en engelska och jag tyckte han var den mest välklädda på eventet och såg bra ut - så varöfr inte.
oj oj oj så roligt fast kanske inte på det sätt han hade tänkt sig. Han var ifrån Austin och hade nyligen flyttat tillbaka hit så jag tänkte att jag kunde få lite insidertips om vad man ska göra i stan.... hans svar på frågan vad som var bäst med Austin:
"Tja det ligger i Hill Country och det är fint, man kan springa vid town lake och det finns bra restauranger" - ehhh okej jag visste nog mer om stan och kunde beskriva den mer spännande än så när jag varit här en dag i våras.Vi fortsatte samtalet i samma stil ett tag för engelskan, hennes make och jag tyckte hans svar var så tråkiga att det blev roligt, framförallt som han inte alls verkade förstå att jag drev med honom... kanske inte så snällt men ;) - vad ska man säga - amerikaner...

Sen skaffade jag mig själv lite egna problem på eventet. En av de första personerna jag pratade med mindes jag inte namnet på och det visade sig senare att en annan person jag pratade med heter nästan samma sak (skiljer en bokstav i förnamnet) - så länge visste jag inte vem av dessa det är jag ska möta upp ikväll, en lite tillbakadragen musikkille eller en sprudlande, sprallig tjej.  Kanske lönar sig att vara lite mer uppmärksam nästa gång. Båda är trevliga så det hade inte spelat någon större roll och med tanke på att det är en jazzklubb antar jag att det är musikkillen och hans kompisar jag ska möta upp.

fredag 13 januari 2012

Varning för kyrka!

Fredag .... Välbehövligt... Men jag gillar när det är mycket på jobbet så även om jag är trött så har det varit en bra vecka.
Har även kommit igång med träning igen. Tyvärr hinner jag sällan hem från jobbet innan solen gått ner så blir mycket på gymet i huset, men imorgon blir det långpass runt "town lake", jo det är fortfarande en flod men säger jag längs floden så tror folk att jag mer eller mindre har lämnat staten för att springa längs floden i Colorado....

Såg ännu en varningsskylt idag. Det är nog den mest skumma så här långt. Det stod  KYRKA. Och mycket riktigt det låg en kyrka där. I Sverige sätter vi väl också upp skyltar vid våra kyrkor, men en varningsskylt?!?!?! Det är kanske att ta i? Fast när jag tänker efter så i det här landet och med tanke på alla frikyrkor så är det kanske inte helt fel med en varningsskylt....

Blir lite nyfiken på vad det var för kyrka.
På tal om kyrkor så har jag sett ett roligt fenomen på TV-reklamen (och jo är redan mer än less på dessa konstanta avbrott). Det är väldigt mycket reklam för dejtingsidor, och precis samma sidor som hemma. Men de talar alltid om hur många medlemmar dem har och den som verkar ha flest (enligt reklamen) med nära 5 miljoner medlemmar är "Christian mingle". Och jo dem pratar inte bara om att du kan träffa någon för ett långt förhållande, här träffar du din framtida make/make som Gud har matchat dig med. Hmm det kanske är inte vore så dumt? ;)

Satt länge i bilen idag. Var och hämtade mina registreringsskyltar och registreringsbevis för bilen. Fram tills nu har jag kört med provisoriska skyltar, dvs ett papper i en plastficka... På VW sätter dem iallafall plastfickan i en ram som dem skruvar fast men känns inte helt stabilt.
Detta betyder att jag nu kan åka och ta körkortet, jo måste ha ett från Texas vilket betyder nytt teoriprov och ny uppkörning. Och ja du måste ha registreringspapper och försäkring på bilen för att få köra upp - kul om man inte har bil.
Men ska bli spännande. Alla har hela tiden sagt att teorin är så basal och jo det tvivlar jag inte på och många stater har en teoribok på ca 25 sidor, så blev lite förvånad och inte helt glad när jag upptäckte att den i Texas är 145 sidor, har lite att göra i helgen alltså.

Och om jag nu någon gång glömmer bort var jag bor kan jag bara titta på den diskreta registreringsskylten.

måndag 9 januari 2012

Vin och Varningsskyltar

Har haft besök i Austin av familj så har inte varit så aktiv med bloggandet. Men nu är det bara jag hemma igen.
Har rest runt lite under besöket och igår var vi på en vingård strax sydväst om Austin " The Duchman family Winery". En mycket trevlig liten vingård som inte riktigt kan försörja gården med egna druvor (ungefär 15% av det som blir vin kommer från egna gården), men alla druvor i vinerna odlas i Texas. Provsmakning av 5 viner för 5 USD är inte att förakta det heller. Och det fanns goda ostar och charketurier att köpa till.
Vi fick dessutom smaka på deras desertvin gratis och vi fick en rundtur av tillverkningen. Rosévinet var inte direkt äckligt men inte det godaste jag druckit heller men de två vita vinerna och de två röda vi provsmakade var riktigt bra och likaså var desertvinet. Så nu står några till flaskor hemma i skafferiet. Roligt med en positiv överaskning för många har varnat mig för dessa vingårdar och sagt "dont drink Texan wine".

När man kör runt lite i Texas upptäcker man ganska snart att skyltarna inte är som hemma. Skyltningen med anvisningar om vart man ska åka gör man nog bäst i att försöka undvika att läsa dem kommer förvirra en innan man lär sig att en skylt som talar om vart vägen går kan sitta över vilken fil som helst, om det inte  är en pil på den för då är det ett direktiv och ligger du då inte i rätt fil kommer du köra fel... Tillsammans med halvbra uppdaterade GPSer kan det orsaka ett par km extra i bilen (ja även för mig ;)

Sen finns förstås alla varnignsskyltar. Det har vi såklart i Sverige också men en av de mest frekventa skyltarna här lyder "WATCH FOR ICE ON BRIDGE" - och jo det är klart att det kan frysa till lättare på en bro där det är fuktigt.... eller för den delen ramla ner istappar från en bro som går över vägen du åker på  - Men och det är ett stort MEN - Det är minusgrader i snitt 3 dagar om året i Austin med omnejd!
Någon som sett varning för is-skyltar i Sverige?  Det känns inte som att is är den största orsaken till olyckor i Texas och någonting säger mig att det inte är för att man varnat så bra för isen som dessa inte sker....

En annan varningsskylt som jag tror bara finns i Austin:
Svårt att se på fotot men det står "Never handle grounded bats"
Och jo det finns en gigantisk fladdermuskoloni under Congressbridge här i Austin. Tyvärr är dem på "vintersemester" på varmare breddgrader under denna årstid. Dem beräknas vara tillbaka i Mars. Och det är bra att jag då vet att jag inte ska plocka upp en som ligger på marken.....

Har i veckan också fått ett meddelande som inte känns helt korrekt från Sverige också:
Tack för välkomsthälsningen men jag har varit här i 2 månader nu..... Inte bara i USA det går långsamt ibland.

söndag 1 januari 2012

Gott Nytt År!
Så var det 2012. Ska bli ett spännande år här i Austin. Men måste säga att jag just nu längtar tillbaka till Sverige och har svårt att se att jag skulle stanna här mer än detta år. Men vem vet vad som händer.

Dem senaste dagarna har jag haft besök från Sverige. Så har försökt roa dem med att visa allt som finns att se i Austin med omnejd. Är man inte intresserad av små obskyra musikställen så är det ganska snabbt gjort.
Men var uppe på Mt Bonnell - med en fantastisk utsikt över Austin. Alla pratar om att man måste gå en bit och att det är uppför (eeehhh såklart det är ett berg...) men att det går att göra även om man inte är så vältränad.
Ja det kan man väl lugnt säga.... Det tog 5 minuter ungefär att gå upp - så klarar man inte det så är det inte bara träning som fattas tror jag...
Men det var vädligt fin utsikt.

Utsikt över Austin
 Var även i San Antonio en dag. Tittade såklart på Alamo, men det blir lite torftigt med ett historiskt museum här dem har liksom inte så mycket av den så det var inte så mycket  att visa. Kändes mest som att det var samma saker i alla montrar. Därefter blev det en promenad runt deras "river walk" ett mysigt område och centrum i San Antonio är bra mycket mysigare och finare än Austin, men Austin har bättre stämning och bättre restauranger/barer.
Annars har jag njutit av att äntligen ha fått min bil!!!! Nu är jag inte bara en riktig person med Social Security Number, nu är jag en hel människa- fast fortfarande med en helt annan inställning till det mesta, så amerikan är jag inte än ;o)

Har såklart också varit och shoppat. Och vissa saker är helt klart billigare här. Men oj vad dålig kvalitet det är på mycket och oj vad dem inte är uppdaterade på vad som är mode... TV-serien Dallas spelades in på 80-talet och det borde ha stannat kvar där, men icke då här lever det pråliga vidare. Sen finns förstås den ännu vanligare synen, shorts, t-shirt och flip flops - och NEJ det är inte ok kläder att gå på restaurang i. Och än mindre kläder man tar på sig för en fest kväll... *sigh*